Du visar för närvarande Vadå fårull? Mot skavsår? Hur då?

Vadå fårull? Mot skavsår? Hur då?

Sedan BlissWool lanserades har jag haft oändligt många härliga möten och diskussioner kring produkten från alla möjliga perspektiv. Jag har upplevt att reaktionerna och frågorna har varierat mycket beroende på tidigare kunskap om och erfarenheter av fårull som material hos dem jag pratat med. Å ena sidan har jag mött dem som prisar ull som det bästa funktionella materialet som finns, vilket självfallet gjort dem positiva och nyfikna även på BlissWool. Å andra sidan har jag träffat dem som kopplar ihop ull med varmt och svettigt och dessutom något som kliar och sticker, vilket förståeligt gjort dem om inte negativa i alla fall skeptiska till produkten.

I detta inlägg ger jag mig i kast med att svara på de vanligaste frågorna som kommit upp gällande fårull i allmänhet och hur BlissWool hindrar skavsår och blåsor. Min förhoppning är att reda ut eventuella frågetecken och spräcka vissa myter om ull som jag stött på.

Vadå fårull?

Fårull är en naturfiber från pälsen av får. Kvaliten på fårullen hänger ihop med fårrasen, var på fårkroppen ullen kommer ifrån och när ullen klipps. Huruvida ullen kliar eller inte beror på tjockleken och krusigheten på ullfibern. Ju längre och tunnare fibrer desto lenare och skönare känns ullen mot huden. Med andra ord all ull kliar och sticker inte utan det beror på vilken typ av ull det handlar om.

Olika ulltyper har olika användningsområden. Traditionellt används ull till garn, filt och stoppning för att skapa till exempel mattor, bäddtextilier, dukar, gardiner och filtar, men också kläder såsom vantar, mössor, halsdukar, sockor, underställ, kappor och dräkter. Utöver textilier används ull även till ljud- och värmeisolering, fönster- och dörrtätning, lumppapp och tapeter. De mjukare varianterna av ull föredras självfallet i allt som kommer i nära kontakt med huden, medan de grövre varianterna används till ändamål där ullen inte kommer i direkt kontakt med människokroppen.

Ull är 100 % förnybart och naturligt och därför ett av de mest hållbara materialen. Ull ses som naturens eget funktionsmaterial tack vare dess unika, naturliga egenskaper:

1. Transporterar bort fukt
Ullfibern kan absorbera mer fukt än något annat naturfibermaterial. Den kan ta upp till 30 procent av sin egen vikt i vätska utan att kännas fuktig. Ull transporterar bort fukten och håller torrt.

2. Temperaturreglerande och isolerande
Ullens värmereglerande och isolerande egenskaper håller dig varm och skön när kallt och sval och behaglig när varmt. Detta oavsett om ullen är torr eller blöt. Ullens förmåga att reglera värme bygger på ullfibrens krusighet som binder stora mängder luft. Luften gör att värmeöverföringen i materialet minskar och det skapar vidare en isolerande effekt både mot värme och kyla. Detta gör att ull är bekvämt vare sig på vintern eller på sommaren. Dock är tunnare variant av ull att föredra i sommarhettan.

3. Självrenande, bakterie- och inflammationshämmande
Ull är naturligt smutsavstötande och den motverkar dålig lukt. På grund av ullens självrengörande egenskaper behöver ullplagg inte tvättas så ofta men de ska med fördel vädras efter användning. Undersökningar visar att ull i inredning och isolering också bidrar till ett bättre inomhusklimat då ullen har en förmåga att binda vissa ämnen i luften som kan vara skadliga för människan.

4. Brandsäker
Ullfiberns sammansättning och täthet gör att den är svårantänd. När eld kommer i kontakt med ull bildas ett kolskikt som gör att ullen självslocknar lätt och hindrar därmed vidare skadegörelse. Tack vare ullens flamsäkerhet används den mycket i och tillsammans med skyddskläder.


Ull mot skavsår? Hur då?

BlissWool tar vara på flera av ullens förträffliga egenskaper och eliminerar de tre faktorer som oftast är orsaken till skavsår och blåsor. Dessa är friktion, värme och fukt.

  • Ull andas, transporterar bort fukten från huden och håller dig torr.
  • Vare sig helt torr eller fuktig avlastar ullen trycket och hindrar friktionen som kan leda till skav.
  • Ullens naturliga värmereglerande och isolerande egenskaper gör att BlissWool känns behaglig att använda oavsett årstid och väder. Den bidrar till svalka i värmen och värme i kylan.

Som bonus gör ullens återfuktande och antibakteriella egenskaper att BlissWool har en lätt vårdande effekt på dina fötter och den motverkar eventuella otrevliga odörer.

BlissWool-ullen har valts efter omfattande tester av flera olika sorters ull baserat på flertalet olika kriterier bland annat att BlissWool ska kännas mjuk och skön mot huden även mot den mycket känsliga.

Jag hoppas att detta inlägg har givit dig nyttig information som skapat bättre förståelse för vilket supermaterial ull är och självfallet även för BlissWool som skavsårsull.
Har du fler frågor och funderingar, tveka inte att skriva en kommentar nedan eller maila direkt till info@blisswool.com.

KÄLLOR:
Fårull – en livscykelanalys av Linda Grey, Bebyggelseantikvarie Slöjd & Byggnadsvård, Februari 2013
Materialguider online:
https://www.pierrerobert.se/sv_SE/snabbfakta-om-ull/10_facts_about_wool.html
https://www.pierrerobert.se/sv_SE/vad-aer-ull/What_is_wool.html
https://www.fjallraven.se/om-fjallraven/material/ull/
Blogginlägg av Johanna Nilsson:
https://www.slowfashion.nu/blogg/ull-allt-du-vill-veta-och-lite-till

Skribent

Maija Tapani
Grundare av BlissWool. Dreamer & doer. Älskar äventyr av alla dess slag, att utforska nya miljöer, testa nytt och möta människor från alla världens hörn.

Lämna ett svar