Du visar för närvarande Goda nyheter – Naturen har öppet 24/7!

Goda nyheter – Naturen har öppet 24/7!

Vi är många som har tvingats pausa hobbys och favoritaktiviteter, skjuta upp resor och möts av nedstängda anläggningar. Därför är det glädjande att en aktör som finns där i alla väder, naturen, alltid har öppet och välkomnar oss med öppna armar.

Det finns så mycket vi kan göra i naturen. Vi kan vara fysiskt aktiva – ta en promenad, en löptur, cykla, strecha, yoga, dansa med mera. Detta ’utomhusrum’ passar även för andra aktiviteter. Varför inte sitta ute på en klippa och läsa, skriva, rita, måla eller dylikt? Eller inta dina måltider? Frukost, fika, lunch, middag… ja, allt brukar smaka extra gott i naturen. Möjligheterna är oändliga och valet är fritt. Naturen är dessutom väldigt generös med sina ytor på de flesta håll och gör det relativt enkelt för oss att behålla ett hälsosamt avstånd till varandra enligt rekommendationerna. Naturen ger oss energi och får oss att må bättre; en läkande kraft helt utan kostnad.

När världen och livet just nu är i gungning är det lätt att bli stressad och överväldigad av den ovisshet som omringar oss. Därför är det tacksamt med en paus från alla tankefnurror och känslor som snurrar i oss själva och runtomkring. Kom ihåg att naturen finns där som ett sätt att koppla ur, koppla av och återhämta sig. Den ställer inga krav och den är helt gratis. Forskning visar att vistelse i naturen sänker vårt blodtryck, reducerar vår stressnivå och förbättrar vårt humör. Och detta helt utan biverkningar! Naturen har ett ytterligare ess i ärmen i kampen mot basillusker. Visste du att träden och andra växter utsöndrar något som heter fytoncider som i sin tur hjälper att stärka vårt immunförsvar och minskar risken för sjukdomar? Klockrent ju!

Har du möjligheten, passa på och ta dig ut i naturen – skogen, havet, bergen, parken, trädgården… det som finns tillgängligt för dig, och låt henne skämma bort dig med sina gåvor!

P.S. Kom ihåg att respektera naturens generositet och lämna efter dig endast dina fortavtryck!

Källor:
”Skogsbad – för bättre hälsa” av Ann-Charlotte Irhede, Norrköpings-Magazinet 20200311.
”Därför blir du frisk av skogen – 3 bevisade hälsoeffekter” av Annika Boltegård, Land 20180503

Skribent

Maija Tapani
Grundare av BlissWool. Dreamer & doer. Älskar äventyr av alla dess slag, att utforska nya miljöer, testa nytt och möta människor från alla världens hörn.

Lämna ett svar