Du visar för närvarande 30 minuters promenad om dagen – rena rama hälsokuren

30 minuters promenad om dagen – rena rama hälsokuren

Behöver du extra motivation till att ta dig ut och röra på dig? Här kommer den!

Newsner Stories Sverige publicerade en artikel förra våren där de listade 10 saker som händer med din kropp när du promenerar endast 30 minuter om dagen, allt baserat på modern forskning. Nedan listar jag mina 5 favoriter som gör mig lite extra taggad för promenader.

1. LUGNARE SINNE
Ja, tack! Eftersom studier visar att promenader förminskar depressionssymptomen hos patienter med allvarliga depressiva sjukdomar, kan vi ana vilken enorm effekt promenader kan ha för att fylla på med energi och förbättra vårt humör.

Vill du maxa den positiva effekten? Ta en promenad i skogen med en vän du tycker om!

2. POSITIV HJÄRNFÖRÄNDRING
Promenader förbättrar inte bara din psykiska hälsa, utan kan även förhindra tidig demens och minska risken för Alzheimers sjukdom, visar studier vid University of Kansas. Då jag har fått bevittna på nära håll vad demens och Alzheimers gör med människan, promenerar jag mer än gärna en hel massa för att slippa eländet!

3. FÖRBÄTTRAD MAGSMÄLTNING
”Vill du hålla magen glad – gå varje dag!” (Newsner, april 9, 2018)
Med en känslig mage blir jag extraglad över att se svart på vitt att bara 30 minuters promenad om dagen förbättrar matsmältningen och motverkar stoppning. Det utöver att det kan minska risken för tarmcancer. Halleluja!

4. MOTVERKAR RYGGSMÄRTA
Vi är många som lätt drar på oss ryggsmärta av olika slag. Även här kan promenader göra underverk! Att promenera, helst lite längre, bidrar till ökad ”blodcirkulation inom ryggraden och förbättrar hållning och rörlighet, vilket är viktigt för en hälsosam ryggrad” (Newsner, april 9, 2018).

5. ÖKAD FETTFÖRBRÄNNING OCH MER MUSKLER
Vem vill inte känna sig frisk och fräsch och stark och snygg?
Promenad räknas som lågintensiv, skonsam träning som aktiverar de stora muskelgrupperna i vår kropp, vilket resulterar i ökad fettförbränning. Visste du att 10 000 steg om dagen motsvarar ett träningspass i ett gym, framför allt om du kör några intervaller och tar an några uppförsbackar på din runda?

Vill du läsa mer om forskningen kopplat till ovan, eller behöver du ännu fler skäl till att komma upp och ut och gå kan du läsa hela Newsners artikel här.

Skribent

Maija Tapani
Grundare av BlissWool. Dreamer & doer. Älskar äventyr av alla dess slag, att utforska nya miljöer, testa nytt och möta människor från alla världens hörn.

Lämna ett svar