Du visar för närvarande Fotterapi för de hemlösa – för glada fötter och glad själ

Fotterapi för de hemlösa – för glada fötter och glad själ

Med Alla Hjärtans Dag fortfarande i tankarna känns det passande att dela en berättelse om en fantastisk fotterapeut som inte bara tar hand om sina patienters fötter, men som med sitt stora hjärta bidrar med så mycket mer.

MÖT HILLEVI BACKHOLM
Hillevi Backholm arbetar som fotterapeut på Närhälsans vårdcentral för hemlösa i Göteborg. Denna vårdcentral startades hösten 2005 och Hillevi har jobbat där från enda sen början.

Hillevis berättelser om sin vardag gör en rörd och alldeles varm om hjärtat. När en äldre patient i 70-års ålder säger: ”Det är så skönt! Inte bara för fötterna, men också för att Hillevi är så förbannat jävla trevlig och bemöter mig med sån respekt!”, då vet man att Hillevis möten handlar om så mycket mer än bara fötter.

Patienterna vet att Hillevi vet om deras situation. Därav finns det inget behov av att mörka något, utan man kan vara den man är. Under behandlingen skapas en gemenskap och stunden tillsammans blir lika mycket samtalsterapi som fotvård. Både fötter och själen får vård!

VAD GÖMMER SIG I SKORNA?
De vanligaste fotproblemen som Hillevi möter är fotsvamp och nagelsvamp. Många av hennes patienter går ofta runt med samma fuktiga, smutsiga strumpor i samma fuktiga skor dag in och dag ut, vilket skapar en ideal värld för fot- och nagelsvamp att leva i. De patienter som missbrukar amfetamin brukar utmanas av extremt torr hud med sprickor som följd. En del av de äldre patienterna har svårt att nå ner till tårna för att klippa naglarna, vilket gör att det inte är ovanligt att Hillevi får klippa 2-4 cm långa tånaglar.

EN SKATTKISTA AV HISTORIER
Hillevi har en mängd historier att dela med sig. En historia fastnade lite extra hos mig, den om en äldre herre, en av Hillevis stammisar, vems fötter hon har tagit hand om i flera år. En vacker dag fick hon nämligen bevittna en förvandling från tilltufsad och smutsig utsida till en gentleman som kom in med vit skjorta, slips och rakvatten för att han skulle till Hillevi på behandling.

Hillevi har blivit en väldigt viktig person för många av sina patienter som ibland kommer med småpresenter till henne. En sådan present, som Hillevi vårdar ömt, är den guldstjärna som du ser på bilden. Den fick Hillevi av en patient som helt enkelt tyckte att hon var värd den.

LÄRDOMAR AV DE HEMLÖSA
På frågan vad Hillevi har lärt sig från sina patienter under åren svarar hon att hon väldigt tidigt fick rannsaka sina förutfattade meningar om de hemlösa. För henne var hemlös lika med missbrukare, men så ser inte verkligheten ut.

Det finns hemlösa som inte är missbrukare men som på grund av till exempel djup depression hamnat i hemlösheten. De icke missbrukande hemlösa har det oftast ännu svårare, påpekar Hillevi.

Utifrån sina möten med sina patienter har Hillevi blivit väldigt tacksam och ödmjuk inför sitt eget liv. Hon påminns kontinuerligt om att vara tacksam för sina egna damtussar, då alla har inte lyxen att ha dem överhuvudtaget.

DIN CHANS ATT BIDRA!
Det händer ofta att Hillevis patienter kommer in med så skitiga strumpor att de kan stå för sig själva alternativt med helt håliga strumpor som knappt skyddar foten. Detta fick Hillevi att börja be om och samla in strumpor och även herrkalsonger från olika aktörer för att kunna byta strumporna efter behandlingen. Ja, hon har ett hjärta av guld!

Nu har du en chans att stödja Hillevi i hennes arbete med de hemlösa och bidra med strumpor och kalsonger! Vill du göra det, kontakta Hillevi direkt via mail: hillevi.backholm@vgregion.se
Alla bidrag räknas!

Skribent

Maija Tapani
Grundare av BlissWool. Dreamer & doer. Älskar äventyr av alla dess slag, att utforska nya miljöer, testa nytt och möta människor från alla världens hörn.

Lämna ett svar