Historien om BlissWool

Januari 2024 började en ny era för Blisswool då jag, Eva, tog över Blisswoolfabriken.  Jag hittade själv Blisswool på nätet, tyckte att det verkade spännande och klickade hem ett paket. Jag som jobbar inom friluftslivet upplevde att ullen verkligen gör sitt jobb!

För att göra en lång historia kort så står jag nu här och är den nya ägaren! 

Fortsätt att läsa här så får du veta hur  Blisswools grundare Maija Tapani kom i kontakt med ullen och beslutade sig för att starta Blisswool.

Historien om BlissWool fick sin början i november 2015 i Queenstown, Nya Zeeland. Där stod jag, redo för ävertyr, pirrig av förväntan och nervositet. Bara tre dagar tidigare hade jag skaffat mig nya lätta goretexkängor som jag inte hade hunnit gå in ännu. Jag hann kort ångra att jag hade lämnat mina trogna kängor hemma i Sverige. I den lokala butiken hade de rekommenderat mig en ullprodukt som skulle hålla fotbesvären borta. Jag skulle använda den runt tårna, på hälen och där det helt enkelt skavde och klämde. Sagt och gjort.

Under de fyra dagar jag gick på Milford Track, leden som även kallats en av de finaste vandringarna i världen, använde jag ullen varje dag och hade inga bekymmer. Jag kände mig lyrisk och funderade varför jag inte hade kommit i kontakt med liknande produkt hemma.

Efter Milford Track bar det av till Routeburn Track, en annan magisk led bland de nio stora vandringslederna i Nya Zeeland. Andra dagen på Routeburn Track regnade det hela dagen. Det började med duggregn som övergick till snöblandat regn ju högre upp vi kom. Vädergudarna ville utmana de vandrande lite extra den dagen och kastade in även en hagelskur som sedan återgick till vanligt regn resten av dagsfärden.

När jag till slut kom fram till övernattningsstället, var både kläder och skor genomblöta trots goretex och regnställ. En sak stod dock ut: trots genomblöta skor och strumpor, var mina fötter helt skonade från skav och blåsor. Det hade produkten som jag varsamt lagt runt mina tår och mina hälar tagit hand om. Det var ren magi!

Milford Track och Routeburn Track är två magiska led bland de nio stora vandringslederna i Nya Zeeland. Båda ligger i sydvästra Nya Zeeland i Fiordland National Park. Området är känt som ett av Nya Zeelands mest regniga områden. Fuktigt värre. Fukt i kombination med friktion och värme är ofta boven i dramat gällande skav och blåsor.

Produktens effekt och ullens uppenbart fantastiska egenskaper väckte en nyfikenhet hos mig. Under de kommande månaderna gjorde jag research och kontaktade experter inom ämnet ull både i Nya Zeeland och Australien.

När jag i augusti 2016 återkom till Sverige, kunde jag konstatera att det inte fanns liknande produkt på den svenska marknaden. Under tiden hade jag själv testat och förstått att produkten inte bara var bra för vandring, löpning och annan sportutövning utan kunde användas till alla slags skavbekymmer.

Några månader senare slog det mig att jag kunde använda svensk ull istället för att importera från andra sidan världen. Detta startade en ny period av utforskande av svensk ull då jag tog kontakt med sakkunniga inom fårnäringen i Sverige. 

När jag förstod att cirka 90% av all svensk fårull slängs eller bränns, såg jag en fantastisk möjlighet att ta vara på ett makalöst naturligt råmaterial och bidra till hållbarheten.

Jag är stolt över att ta över BlissWool, produkten som förebygger skavsår och blåsor. BlissWool flyttar fokus från fötterna till själva upplevelsen.

Min önskan är att BlissWool ska hjälpa dig att skapa härliga upplevelser och minnen helt fria från fotbekymmer!

Väl mött!
Eva Söderström