Du visar för närvarande Kvalitetstid med naturen gör oss lyckligare och kreativa!

Kvalitetstid med naturen gör oss lyckligare och kreativa!

Vandring gör dig gladare och friskare

På Inspired Life travel arrangerar vi kurs och vandringsresor några gånger per år och vandrar med grupper bla längs El Camino leden i Spanien och på Azorerna.

Jag tycker det är oerhört fascinerande att se, uppleva hur välgörande vandring är för kropp och själ. Att det märks så tydlig skillnad efter bara några dagar.

Tittar vi på forskning och studier som har gjorts kring vandring adderar dessa ett mervärde särskilt i detta tidevarv när vi är mer stillasittande än någonsin. Våra kroppar och system behöver röra på sig för att fungera optimalt. Inte undra på att vi har så mycket onda ryggar, stela axlar, huvudvärk och trötta ögon etc. Vi tillbringar alldeles för mycket tid framför olika skärmar och för lite ute i naturen.

Studier visar att vandra har många fördelar på din psykiska och fysiska hälsa. Några av de positiva effekterna är:

VANDRARE ÄR LYCKLIGARE
Forskning visar att använda vandring som en extra behandling kan hjälpa människor med svår depression känna sig mindre hopplös, deprimerad och självmordsbenägen. För dem som inte lider av depression, erbjuder vandring fortfarande mentala fördelar.

”Att vara ute i naturen, bort från vardag och teknik kan göra det möjligt för människor att få kontakt med sig själv och naturen på ett sätt som leder till fred och en känsla av välbefinnande.”
Leigh Jackson-Magennis,
REI utomhus program och Outreach New England marknadschef, Huffington Post.

VANDRARE HÅLLER FORMEN
Att vandra är inte bara roligt, förklarar Dr Gafanovich utan ger också betydande fördelar för den mänskliga kroppen. Vandring är en bra form av konditionsträning som har potential att minska risken för hjärtsjukdomar, förbättra ditt blodtryck och ditt blodsocker. Bara en timmes vandring kan bränna mer än 500 kalorier och är ett bra sätt att få motion på. Vandringsspåren är mjukare för lederna än asfalt eller betong. Om du vandrar i berg och på högre höjder ökar dessutom förbränningen av kalorier.

VANDRING LÄKER
I en studie publicerad i International Journal of Sports Medicine mätte forskare oxidativ stress (vilken man tror spelar en roll i debuten, progression och vid återfall av cancer) andelen kvinnor med bröstcancer och män med prostatacancer före och efter vandring. Studien fann att långväga vandringar kan förbättra antioxidativa kapaciteten, vilket hjälper till att kämpa mot sjukdomen. En annan studie visade att de som överlevt bröstcancer ansåg att regelbunden fysisk aktivitet- många i form av vandring – kompletterat sin återhämtning från cancerbehandling.

VANDRA GENOM LIVET
Så vill du hålla dig frisk, glad och välmående, på med vandringsskorna och ge dig ut i naturen. Tänk om det faktiskt är så enkelt? Det stämmer klockrent för mig i alla fall bara en kortare promenad på lunchen ner till vattnet eller i skogen gör att jag landar tillbaka på kontoret i balans och med ny positiv energi.

När är den perfekta tiden då? Den är alltid- NU och speciellt nu när färgerna i naturen är så härligt intensiva och vackra. Själva skönhetsupplevelsen får man på köpet!

Vandra nu, nu och nu….

Skribent

Mia de Neergaard
Livscoach, kursledare, utvecklare, grundare av Human Potential och medgrundare av Inspired Life travel. www.inspiredlife.se/

Lämna ett svar